Ptolemaeuslaan 69, 3528 BR Utrecht
030 686 2626
info@zzpmiddennederland.nl

Wat is de toekomst van Data & AI?

Data and AI consultancy is en zal fors blijven groeien de aankomende jaren. Wereldwijd wordt elke dag enorm veel data opgeslagen over onder andere klanten, bedrijven, persoonsgegevens en bedrijfsvoering. We leven in een tijdperk waarbij ‘big data’ niet meer weg te denken is uit onze samenleving. De grote hoeveelheid aan data die elke dag door miljoenen, al dan niet miljarden mensen wordt opgeslagen, vraagt om orde en productiviteit. Deze grote database kan niet door de mens worden geordend. Dit is waar kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, een rol kan spelen. De toekomst voor data en AI is veelbelovend.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie, of AI, kun je vergelijken met een erg slimme machine. Deze machine zorgt ervoor dat alle data die opgeslagen is, kan worden geordend naar de informatie die jij op dat moment nodig hebt. Informatie kan met behulp van kunstmatige intelligentie worden geanalyseerd, waardoor keuzes en beslissingen kunnen worden gemaakt aan de hand van deze analyse. Dit is erg belangrijk voor onze samenleving. We hebben namelijk een overvloed aan data opgeslagen, waarbij het nodig is om dit te analyseren wanneer we deze data nodig hebben. Deze data groeit namelijk exponentieel en oneindig. Ordening hierbij is cruciaal. Om deze reden is er een veelbelovende toekomst voor de grote verzamelingen aan data en kunstmatige intelligentie.

Hoe ziet de toekomst voor kunstmatige intelligentie eruit?

Het belangrijke aspect van kunstmatige intelligentie is dat het real time analyses kan bieden voor de data. Dit wordt tegenwoordig al volop toegepast. Kijk maar naar bijvoorbeeld social media kanalen als Instagram en Facebook. Elke like die jij doet, wordt opgeslagen in een profiel wat persoonlijk voor jou wordt gevormd. Dit profiel houdt al je bewegingen online bij. Welke profielen je volgt, hoe lang je een post bekijkt, welke dingen je leuk vindt en welke interesses je hebt. Al deze informatie wordt opgeslagen, waarna er real time nieuwe data voor jou wordt verzameld en geanalyseerd. Op deze manier wordt de content en informatie die jij te zien krijgt op je social media aangepast aan jouw wensen, behoeftes en interesses. Met behulp van kunstmatige intelligentie weten deze social media bedrijven jou aan zich te binden, waardoor jij een trouwe gebruiker van het platform zult worden en blijven. Kunstmatige intelligentie gaat ver boven het kunnen en beheersen van wat het mensenbrein kan en juist daarom is het zo belangrijk voor de toekomst. Omdat de data blijft groeien, is er een analyse nodig om deze data aan te passen voor de praktijk. We kunnen dus zeggen dat kunstmatige intelligentie onmisbaar is in de toekomst.