Ptolemaeuslaan 69, 3528 BR Utrecht
030 686 2626
info@zzpmiddennederland.nl

Tips voor veilige IT in jouw organisatie

Cybercriminaliteit is ongetwijfeld een van de snelst groeiende misdaden ter wereld en het blijft gevolgen hebben voor bedrijven in alle sectoren. Tenzij je wilt dat de naam van je bedrijf of onderneming in het nieuws komt als gevolg van een inbreuk op de beveiliging, moet je op de hoogte zijn van de meest actuele tips en beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging.

Beschermd blijven tegen cyberaanvallen is echter een uitdaging. Het is moeilijk bij te blijven als cybercriminelen voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om beveiligingsrisico’s bloot te leggen.

Toch zijn er een aantal cyberbeveiligingstips die je helpen om cyberaanvallen te voorkomen.

Top cyberbeveiligingstips in 2022

Hier hebben we een lijst samengesteld van de top cybersecurity tips en best practices die je kunt implementeren en delen met anderen. We zullen deze lijst blijven bijwerken om je bedrijf veilig te houden.

 1. Houd software up-to-date

Softwarebedrijven leveren software-updates om 3 redenen: om nieuwe functies toe te voegen, bekende bugs te verhelpen en de beveiliging te verbeteren.

Werk altijd bij naar de laatste versie van je software om jezelf te beschermen tegen nieuwe of bestaande beveiligingsproblemen.

 1. Vermijd het openen van verdachte e-mails

Als een e-mail er verdacht uitziet, open hem dan niet, want het kan een phishing-zwendel zijn.

Iemand kan zich voordoen als een ander individu of bedrijf om toegang te krijgen tot je persoonlijke informatie. Soms kunnen de e-mails ook bijlagen of links bevatten die je apparaten kunnen infecteren.

 1. Houd hardware up-to-date

Verouderde computerhardware ondersteunt mogelijk niet de meest recente softwarebeveiligingsupgrades. Bovendien maakt oude hardware het langzamer om te reageren op cyberaanvallen als die plaatsvinden. Zorg ervoor dat je computerhardware gebruikt die meer up-to-date is.

 1. Gebruik een veilige oplossing voor het delen van bestanden om gegevens te versleutelen

Als je regelmatig vertrouwelijke informatie deelt, moet je absoluut een veilige oplossing voor het delen van bestanden gaan gebruiken. Gewone e-mail is niet bedoeld voor het uitwisselen van gevoelige documenten, want als de e-mails worden onderschept, hebben onbevoegde gebruikers toegang tot je kostbare gegevens.

 1. Gebruik anti-virus en anti-malware

 

Zolang je verbonden bent met het web, is het onmogelijk om volledige en totale bescherming te hebben tegen malware. Je kunt je kwetsbaarheid echter aanzienlijk verminderen door ervoor te zorgen dat je een anti-virus en ten minste één anti-malware op je computers hebt geïnstalleerd.

 1. Gebruik een VPN om je verbindingen te privatiseren

Voor een veiliger en geprivatiseerd netwerk gebruik je een virtueel privé netwerk (VPN). Dat versleutelt je verbinding en beschermt je privégegevens, zelfs van je internetprovider.

 1. Controleer links voordat je erop klikt

Links kunnen gemakkelijk worden vermomd als iets wat ze niet zijn, dus kun je het beste dubbel controleren voordat je op een hyperlink klikt. In de meeste browsers kun je de doel-URL zien door met de muis over de link te gaan. Doe dit om links te controleren voordat je erop klikt.

 1. Wees niet lui met je wachtwoorden!

Doe meer moeite om je wachtwoorden te maken. En gebruik een wachtwoordkluis zoals LastPass.

 1. Schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt

Apparaten kunnen via Bluetooth worden gehackt en vervolgens kunnen je privégegevens worden gestolen. Als er geen reden is om je Bluetooth aan te hebben, zet hem dan uit!

 1. Schakel 2-Factor Authenticatie in

Bij veel platforms kun je nu 2-factor authenticatie inschakelen om je accounts veiliger te houden. Het is een extra beschermingslaag die helpt verifiëren dat jij het bent die toegang heeft tot je account en niet iemand die onbevoegd is. Schakel deze beveiligingsfunctie in als je kunt.

 1. Verwijder adware van je machines

Adware verzamelt informatie over je om je meer gerichte advertenties aan te bieden. Het is het beste om je computer te ontdoen van alle vormen van adware om je privacy te behouden. Gebruik AdwCleaner om adware en ongewenste programma’s van je computer op te ruimen.