Tips voor het regelen van uw pensioen

Tips voor het regelen van uw pensioen

Nu goed sparen, later genieten
Iedereen weet dat het belangrijk is om goed na te denken over de toekomst. Om echt te genieten van uw pensioen, zult u nu alvast moeten gaan sparen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar weinig ZZP’ers en zelfstandige ondernemers dit doen. Ze nemen er vaak de moeite (nog) niet voor, omdat ze ook niet weten hoe zij dit moeten doen.

Als u op een jongere leeftijd met pensioen wilt gaan, dan uw AOW-gerechtigde leeftijd, zult u een flink kapitaal achter de hand moeten hebben. Er is namelijk geld nodig voor de overbrugging tussen het moment dat u met pensioen wilt en het moment dat u echt recht heeft op de AOW-uitkering. Deze overbrugging moet helaas zelf door u gefinancierd worden. Wilt u weten op welke leeftijd u recht heeft op een AOW-uitkering? Dit kunt u berekenen op deze website.

Het is nu duidelijk, er moet gespaard worden om te kunnen genieten van uw pensioen, maar hoe doet u dit?

Uw pensioen regelen
Er zijn een aantal manieren om voldoende te sparen voor uw pensioen. In principe is het niet meer dan een (fiscaal vriendelijk) spaarpotje maken voor later. Het is belangrijk dat u hier op tijd mee begint. Wanneer u een startende ondernemer bent, is het de beste manier om maandelijks te gaan sparen op een spaarrekening. Hier kunt u het beste mee beginnen direct na aanvang van uw bedrijf. Later kunt u altijd overstappen op bank sparen of een pensioenpolis.

- Bank sparen:
Bank sparen kunt u zien als een ‘’gewone’’ spaarrekening bij uw eigen bank, hier ontvangt u rente op. Er moet echter wel gelet worden op dat het niet zomaar een spaarrekening is, het is namelijk een geblokkeerde rekening met fiscaal voordeel. Dit wil zeggen dat deze rekening is bedoelt om te sparen voor uw pensioen. Het bedrag dat u jaarlijks spaart kunt u van uw bruto inkomen aftrekken. U kunt er zelf voor kiezen om maandelijks of jaarlijks een bedrag te storten. Houd er rekening mee dat het bedrag dat u gespaard heeft op deze spaarrekening, niet vrij opneembaar is. Het kan grote fiscale gevolgen hebben wanneer u dit kapitaal eerder opneemt.

De opbouwrekening is de rekening waar u op spaart tot aan uw pensioen. Wanneer u met pensioen gaat stort u het gespaarde kapitaal op een uitkeringsrekening. U kunt zelf bepalen hoe vaak en hoe lang u de uitkeringen wilt ontvangen.

- Lijfrente
Een andere manier van sparen is een lijfrenteverzekering afsluiten bij uw bank of verzekeraar. Het kapitaal dat u hier spaart kunt u als u stopt met werken, in termijnen laten uitbetalen. Ook kunt u in termijnen bedragen storten op deze verzekering. Wanneer u een lijfrenteverzekering afsluit moet u goed opletten op welke kosten u moet betalen. Veel verzekeringen zijn namelijk in het verleden afgesloten die tegenwoordig als woekerpolissen worden bestempeld. De premies die u betaalt zijn tot een zekere hoogte fiscaal aftrekbaar. U kunt uw lijfrente berekenen op deze website.

- Zelf sparen of beleggen
Voor de gedisciplineerde onder ons, is het ook mogelijk om zelf op een normale spaarrekening te sparen. Het addertje onder het gras is, dat het kapitaal dat je spaart netto is. Dit betekent dat u zoveel geld kunt uitgeven wanneer u maar wilt. Let op: Over dit bedrag betaalt u vermogensrendementsheffing (over het vermogen betaal je jaarlijks belasting)!

- Pensioenregeling laatste werkgever
Bij sommige gevallen is het mogelijk om de pensioenregeling van uw laatste werkgever voort te zetten. Het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid zal, wanneer deze aanwezig is in de pensioenregeling, gedekt blijven. Let wel op, dit moet u aansluiten op uw dienstverband, dus controleer deze mogelijkheid voordat u start met uw onderneming.

- Verplichte pensioenregeling
Voor sommige ZZP’ers geldt dat zij verplicht moeten deelnemen aan een bepaalde pensioenregeling. Dit is afhankelijk van een aantal bedrijfstakken en beroepsgroepen, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Stukadoors- en schilderbedrijven
- Afbouwbedrijven
- Fysiotherapeuten
- Tandartsen en mondhygiënisten

Let op: Houdt u er rekening mee dat u uzelf moet aanmelden bij het pensioenfonds. Wanneer u dit later doet, moet u de volledige premie betalen. Dit betekent dat u de premie moet betalen vanaf de start van uw onderneming.

 Advies
Mocht u er met bepaalde zaken niet uitkomen of weet u niet welke manier van sparen het beste is voor u? Bij uw eigen bank kunt u om advies vragen en zo nodig uw pensioen vast leggen.

 
ZOEK HIER Uw ZZP’er
Aanmelden Nieuwsbrief

ZZP Midden Nederland

Industrieweg 75a

8071 CS, Nunspeet

TwitterFacebook