Een groen kantoor is niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook heel goed voor de portemonnee. Duurzaamheid kan flink schelen in de kosten, en geld besparen is natuurlijk altijd goed. U moet van te voren bepalen hoe ver u wilt gaan. Kiest u er voor om uw producten/diensten duurzamer te maken, of wilt u alleen het gebouw waar u werkzaam bent duurzamer maken? Hieronder volgen een aantal tips voor een groen kantoor.

 
 

Tips voor een groen kantoor

1. Verlichting
Eén van de makkelijkste dingen om mee te beginnen, is simpelweg de lampen in de ruimtes waar je voorlopig even niet meer komt, uit te zetten. Voor de ruimtes die wel continu verlicht moeten worden, kunt u spaarlampen of LED-lampen gebruiken. U kunt ook stroom besparen door apparaten te kopen met een Energystar of GEEA-label.  Deze labels kunt u vinden op printers, faxen en andere technische apparaten. Deze apparaten werken met ‘powermanagement’, waardoor ze energiezuiniger zijn.

2. Meubilair
U kunt ook duurzaam besparen op uw kantoor meubilair. U kunt wanneer u nieuwe bureaus, kasten, tafels en ander meubilair gaat aanschaffen, letten op het Milieukeur. De materialen die hiervoor gebruikt worden, zijn minder belastend voor het milieu dan het gangbare aanbod. Bij meubilair dat van hout is, kunt u letten op het FSC-keurmerk.

3. Duurzame koffie
Wanneer u weer een flinke energy boost nodig heeft, snelt u naar het koffiezetapparaat. Helaas worden deze koppen koffie niet altijd eerlijk gemaakt. De boeren die de koffiebonen telen krijgen vaak niet de juiste prijs voor hun koffiebonen. Gelukkig zijn er veel koffiemerken die een alternatief bieden om wél eerlijke koffie te schenken. EARTH Coffee en Fair Trade Coffee zijn hier twee voorbeelden van. Wat dacht u trouwens van het steeds weggooien van plastic wegwerpbekers? Het is slecht voor het milieu en het kost u veel geld. U kunt beter een aantal koffie/theemokken aanschaffen.

4. Papier
Er is net al verteld dat u apparaten zoals printers en faxmachines kunt kopen die minder belastend zijn voor het milieu. Om het nog beter te doen, kunt u ook gebruik maken van duurzame inkten voor de printers en faxmachines. Er bestaan zelfs ECO-verantwoorde lettertypes die minder inkt verbruiken. Zo bent u al op de goede weg, maar is het u wel eens opgevallen hoeveel verkeerde geprinte vellen papier u weggooit? Deze ‘’foutjes’’ kunt u gebruiken als kladvellen, de achterkant is namelijk vaak leeg en kan dus gebruikt worden als kladpapier. Wanneer u dubbelzijdig print, kunt u ook voorkomen dat u te veel papier verspilt. 

 
ZOEK HIER Uw ZZP’er
Aanmelden Nieuwsbrief

ZZP Midden Nederland

Industrieweg 75a

8071 CS, Nunspeet

TwitterFacebook